Pilonidal sinüs halk arasında kıl dönmesi olarak da bilinen ciltte oluşan kistlere denir. Kuyruk sokumu ve kalça bölgesinde oluşan bu kistler kıl kökleriyle ilgilidir. Kıl dönmesinin oluşumunun sebebi vücuttaki kılların kuyruk sokumuna dökülmesidir. Kıl dönmesi oluşması sonucunda irin oluşumu görülür ve ağrı, şişkinlik, apse ya da kanlı akıntı görülebilir.
Pilonidal Sinüs Nasıl İyileşir?
Kıl dönmesi kendi kendine geçmeyen bir hastalıktır. Bu sebeple kıl dönmesi görülen durumlarda kesinlikle tedavi gerekir. Kıl dönmesinin iyileşmesi için en çok uygulanan yöntem ameliyattır. Ancak ameliyat haricinde kıl dönmesi için tedavi yöntemleri bulunur. Kıl dönmesi olan bölgedeki kist boşaltılabilir, fenol tedavi uygulanabilir, antibiyotik tedavisi de uygulanabilir. Ayrıca lazerle kıl dönmesi tedavisi de vardır. Eğer kıl dönmesi sorunu bulunuyorsa ve çok ağrı yapıyorsa sıcak kompres ile ağrı hafifletilebilir.
Pilonidal Sinüs Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Pilonidal sinüs tedavi edilmezse apse büyür ve bu durum daha çok ağrıya sebep olur. Kaşıntı fazlalaştığı için gündelik hayatta daha fazla sıkıntı yaşanabilir. Bölgeye yerleşen kıllara yenileri eklenebilir. Pilonidal sinüs tedavi edilmedikçe geçmeyeceği için hastalık giderek ilerler. İlerlemesi sonucunda belirtiler daha da şiddetleneceğinden kişi daha fazla acı çekebilir.
Pilonidal Sinüs Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Pilonidal sinüs için birden fazla tedavi yöntemi bulunur. Kıl dönmesi tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Fenol tedavi: ameliyatsız tedavi yöntemlerinden biridir. Lokal anestezi ile yapılır.
- Kistin boşaltılması: kesi atılarak yapılan bu işlemde apsenin boşaltılması sağlanır.
- Antibiyotik kullanımı: ilaç kullanımıyla hastalık biraz gerileyebilir.
- Pilonidal sinüs ameliyatı: kıl dönmesi ameliyatının birden fazla çeşidi bulunur. Bazı kişilerde kist çıkartıldıktan sonra yara uç uca dikilirken bazı kişilerde yara açık bırakılarak iyileşmeye bırakılır. Kesi yeri ve kesi uzunluğu değişebilir.
Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi
Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi bulunur. Kristalize fenol ameliyatsız yöntemlerden biridir. Bu yöntem genelde 4 seans boyunca uygulanır. Öncelikle hastaya lokal anestezi uygulanır. İşlem 10-15 dakika kadar sürer ve haftada bir seans yapılır. Kıl dönmesinin hangi evrede olduğuna bağlı olarak seans sayısı değişebilir. 8-9 seansa kadar uygulama yapmak gerekebilir. Kristalize fenol yönteminde kesi yoktur. Kıl dönmesinin uç kısmından ince bir aletle giriş yapılır. Sinüs için temizlendikten sonra bölgeye kristalize fenol yerleştirilir. Bu sayede yara iyileşmesi uyarılır ve boşluk zamanla kapanır.
Lazer Pilonidal Sinüs Tedavisi
Lazer pilonidal sinüs tedavisinde öncelikle kişiye lokal anestezi uygulanır. Sonrasında kıl dönmesinin olduğu bölgeye lazer ışınları uygulanarak kıl keseciklerinin alımı sağlanır. Lazerle pilonidal sinüs tedavisinde kesi olmadığı için iyileşme oldukça hızlı ve daha az acılıdır. Bu tedavi sayesinde kıl kesecikleri alınır. Konforlu bir işlemdir ve ağrı minimum seviyede görülür. Cerrahiye alternatif olarak kullanılan bir yöntemdir. İşlem sonrasında hastanede yatış gerekmez. Kişi günlük hayatına kısa sürede dönebilir.
Pilonidal Sinüs Tedavisi Fiyatları
Pilonidal sinüs tedavisi fazla ilerlemeden tedavi edilmelidir. Hastalık ne kadar erken teşhis edilir ve tedavisi ne kadar erken uygulanırsa o kadar ağrısız ve başarılı bir sonuç elde edilir. Kıl dönmesi fiyatları kıl dönmesinin şiddetine göre değişiklik gösterir. Kıl dönmesinin şiddetine göre uygulanan yöntemde de değişiklik görülür. Bu sebeple kullanılan yöneteme göre tedavi fiyatı belirlenir. Pilonidal sinüs için ameliyatlı ya da ameliyatsız olarak tedavi seçenekleri bulunur. Bu hastanın durumu ve hastalığın ilerleme seviyesine göre farklılık gösterir. Pilonidal sinüs tedavisini Prof. Dr. Metin Kement gerçekleştirmektedir. Bilgi almak için sitemizin iletişim sayfasından bize ulaşabilirsiniz.
Pilonidal sinüs ameliyatı kaç günde iyileşir?
Pilonidal sinüs ameliyatından sonra düzenli bakım ile 4-6 hafta arasında iyileşme görülür.
Kuyruk sokumundaki kıl dönmesi alınmazsa ne olur?
Kuyruk sokumundaki kıl dönmesi alınmazsa hastalık ilerleyerek daha fazla ağrıya sebep olur. Gündelik yaşamı etkileyebilir.
Kıl dönmesi cımbızla çekilir mi?
Kıl dönmesi cımbızla çekilmez. Ameliyatlı ya da ameliyatsız tedaviler gereklidir.
Kıl dönmesi ameliyatı dikiş atılır mı?
Kıl dönmesi ameliyatında kist çıkartıldıktan sonra dikiş atılmaktadır.
Kıl dönmesi ameliyatında hasta uyutulur mu?
Kıl dönmesi ameliyatı genelde lokal anesteziyle gerçekleştirilir. Ancak hastanın durumuna göre genel anestezi de yapılabilir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Şeker ameliyatı, tip 2 diyabeti kontrol altına almak veya düzeltmek amacıyla uygulana…
Devamını Okuİşaretleme yöntemi, özel maddelerin veya radyoaktif etiketlerin kullanılmasıyla tümör…
Devamını Oku