Hemoroid, anüsün dış kısmında veya rektumun alt kısmındaki damarların genişleyip şişmesidir. Genellikle hamilelik, fazla kilo veya dışkılama sırasında yaşanan zorlanma gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkar. Anüs çevresindeki damarlar, baskı altındayken esneme eğilimindedir ve zorlamalar nedeniyle şişebilir. Ikınma veya uzun süre tuvalette oturma gibi eylemler, alt rektumdaki basıncın artmasına ve dolayısıyla hemoroid gelişimine yol açabilir.
Hemoroid Neden İlerler?
Uzun süreli kabızlık ve ıkınma, anüs çevresindeki toplardamarlarda artan basıncın etkisiyle bu damarların genişleyip, adeta bir tür varise dönüşmesine neden olabilir. Hemoroidin oluşup ilerlemesinde etkisi olan birçok faktör vardır. Ailevi yatkınlık da bu durumu tetikleyen sebeplerdendir eğer kişinin anne veya babasında hemoroid varsa kendisinde de hemoroid görülme riski vardır ve ailesinde hemoroid olan kişilerde basur rahatsızlığı diğer kişilere göre daha sık görülebilir. Ayrıca, acı ve baharatlı gıdaların yoğun bir şekilde tüketilmesi, dışkılama sırasında ıkınmaya ve tahrişe neden olarak hemoroidin ilerlemesini hızlandırabilir.
Hemoroid Tedavisinde Neler Kullanılır?
Hemoroid, genellikle dört evrede seyreder. Birinci ve ikinci evrede olan hastalara genellikle ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleri tavsiye edilir. Hemoroid tedavisinde kullanılan ilaçlı yöntemler arasında hemoroid pomadı, hemoroid kremi, hemoroid fitili veya ağızdan alınan ilaçlar bulunmaktadır.
İlaç tedavisinden yanıt alınamayan durumlarda, basur ameliyatı diğer bir tedavi seçeneği olabilir. İleri evre basurlarda, özellikle cerrahi dışı tedavilere yanıt vermeyen vakalarda dışarı sarkmış olan bölgenin alınması veya stapler yöntemiyle olması gereken anatomik konumuna asılması gibi cerrahi müdahaleler yapılabilir. Band ligasyonu, skleroterapi, lazer ve radyofrekans gibi farklı yöntemler de hemoroid tedavisinde uygulanabilir.
Lazer yöntemi ise hemoroid paketlerinin kesilip çıkarılmadan, sadece hemoroide giden damarların yakılması ile uygulanır. Bu sayede vücudun ihtiyacı olan dokular korunmuş olur. Bu yöntem daha hızlı bir iyileşme süreci sunduğundan ve daha ağrısız olduğundan kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.
Hemoroidin Cerrahi Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Hemoroidin cerrahi tedavi yöntemleri arasında tıpta hemoroidektomi olarak adlandırılan klasik hemoroid ameliyatı yöntemi başta gelir. Cerrahi yöntemler genellikle ileri dereceli hemoroid vakalarında tercih edilir. Hemoroidin cerrahi tedavi seçenekleri arasında şunlar sıralanabilir;
Açık Hemoroid Ameliyatı: Hemoroid tedavisinde ilk kullanılan yöntemlerden biridir. Açık hemoroid ameliyatı, genel veya lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu yöntemde hemoroid dokusu alınır ve bölge açık bir şekilde bırakılır.
Kapalı Hemoroid Ameliyatı: Açık hemoroid ameliyatına benzer bir yöntemdir. Bu ameliyatta da hemoroid dokusu çıkarıldıktan sonra bölge, sağlam dokular yardımıyla kapatılır.
Ultrasonik Hemoroid Ameliyatı: Klasik cerrahi yöntemleri ile ultrasonik tekniklerin birleştirildiği bir yöntemdir.Hemoroid dokuları alınır ve sağlam dokular ile açık kalan bölge yapıştırılır.
Stapler Hemoroid Ameliyatı: İleri derecede hemoroid vakalarında tercih edilen bir yöntemdir. Stapler hemoroid ameliyatında, tek tek hemoroid dokularını almak yerine tüm dokuları içeren kısım alınarak bölge sağlam dokularla kapatılmaya çalışılır.
Doğru Beslenme ile Hemoroid Tedavisi
Hemoroid hastalarının tedavi sürecinde bağırsak sağlıklarına özen göstermeleri gerekmektedir. Kabızlık riskini azaltmayı amaçlamak ve günlük beslenmede bol miktarda meyve ve sebze tüketmek, günlük 20-30 gram lif alımı ve günde 2.5 litre su içilmesi önerilir. Hemoroid hastalarının ayrıca kırmızı et, acılı yiyecekler, asitli içecekler, nohut ve tarçın gibi yiyeceklerden kaçınmaları da tavsiye edilir.
Hemoroid hastalarının, baklagiller, kuruyemişler, arpa, çavdar, yulaf, brokoli, havuç, elma, bezelye, nohut, kuru fasulye gibi lif açısından zengin besinleri düzenli olarak tüketmeleri tavsiye edilir. Tuvalet alışkanlıklarını düzenlemek, uzun süreli oturmaktan ve hareketsizlikten kaçınmak ve düzenli egzersiz yapmak, hemoroidal hastalıkları büyük ölçüde önleyebilir.
Hemoroidin İlerlemesini Engelleme Yolları
Hemoroidin olumsuz semptomlarını azaltmak isteyen kişiler, beslenme alışkanlıklarında bazı değişikliklere yönelebilirler. Lifli gıdalarla beslenmek, zeytinyağlı yemekleri tüketmek ve yeterli miktarda su içmek bu süreçte yardımcı olabilir. Kırmızı etten mümkün olduğunca kaçınmak, makarna, hamur ve pilav gibi karbonhidrat içeren yiyeceklerin tüketimi mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır.
Dış hemoroid özellikle ofis çalışanları ve uzun yol şoförleri gibi uzun süre oturan bireyleri etkiler. Bu nedenle uzun süre oturmamak düzenli aralıklar hareket etmek önemlidir. Kronik kabızlık sorunu yaşayanların ve genetik yatkınlığı olan kişilerin, hemoroid hastalığına yakalanma olasılığı yüksektir. Bu sebeple ailesinde hemoroid öyküsü bulunan bireyler, hastalık gelişmeden önce yaşam tarzlarında gerekli değişiklikler yapmalıdır.
Basur Şişliği Nasıl Geçer?
Kabızlık ve ıkınma, anüs bölgesindeki basınç artışına neden olarak toplardamarların şişmesine yol açar. Bu şişlikler, basur memesi olarak da adlandırılır. Basur tedavisinde krem kullanımı, sıcak su banyosu yapma (dirseği yakmayacak derecede) veya egzersiz yapmak gibi yöntemler, şişmiş basur memesi üzerinde olumlu etkiler sağlayabilir ve şişliği azaltabilir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hemoroid, makat bölgesinde ortaya çıkan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen b…
Devamını OkuHemoroid, basur olarak da bilinen ve anal bölgede görülen bir toplardamar hastalığıdı…
Devamını Oku