Hemoroid, makat bölgesinde ortaya çıkan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır. Hemoroid hastalığı alt rektumdaki damarların şişmesi ile meydana gelir ve iki türe ayrılır. İç hemoroidler genellikle ağrısızdır ancak kanama eğilimindedir, bu da kişi için büyük bir rahatsızlık kaynağıdır. Dış hemoroidler ise kişilerin acı duyduğu ve ağrı hissettiği bir türdür. Hemoroidin iyileşmesi ve hastanın daha konforlu bir yaşam sürmesi için sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek çok önemlidir. Beslenme, hemoroid tedavisinin ayrılmaz parçalarından biridir.
Hemoroidi Tetikleyen Yiyecekler Nfsdelerdir?
Hemoroid hastalığından korunmak ya da var olan hemoroidin verdiği rahatsızlığı engellemek için hemoroide sebep olan yiyeceklerin günlük beslenme düzeninden çıkarılması veya azaltılması önerilir. Yanlış beslenme nedeniyle ortaya çıkan kabızlık, hemoroid oluşumuna neden olabilen bir faktördür. Bu nedenle, kabızlığı tetikleyen gıdalardan da kaçınılmalıdır.
Hemoroidi tetikleyen yiyecekler arasında acılı, ekşi ve yoğun baharatlı besinler öne çıkar. Bu tür gıdalar, dışkılama sırasında bölgenin tahriş olmasına ve hemoroidlerin tetiklenerek hastalığın ilerlemesine neden olabilir. Ayrıca, süt ve süt ürünlerinin beslenme düzeninden çıkarılması ya da azaltılması önerilir çünkü aşırı süt tüketimi makat bölgesinde kaşıntıya yol açabilir.
Hemoroidi olan kişilerin fazla çay ve kahve tüketiminden ve asitli içeceklerden de kaçınması gerekir. Çünkü kafein ve asit içeren bu içecekler de hemoroidi tetiklemektedir. Beslenme düzenindeki değişiklikler, hemoroid tedavisi sonrasında doktorun önerdiği şekilde yapılmalı ve tedaviye destek olacağından mutlaka dikkate alınmalıdır.
Hemoroidlere Hangi Yiyecekler İyi Gelir?
Yaşam tarzını ve beslenme şeklini iyileştirmek, hemoroid ile başa çıkmak için tavsiye edilen bir yöntemdir. Hemoroid oluşumu ve gelişimi, özellikle kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunları ile yakından ilişkilidir. Bu durumları önlemek için dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak hemoroidin verdiği rahatsızlıkları gidermeye yardımcı olur.
Lif açısından zengin bir diyet kabızlığı önler, bu da bağırsakların aşırı zorlanmasını engeller. Lifli gıdalar, dışkının yumuşamasını sağlayarak bağırsaklardan rahat şekilde geçmesine yardımcı olur ve hemoroid gelişimini ve var olan hemoroidin tetiklenmesini engeller. Yulaf ezmesi, karabuğday içeren besinler, kepekli ürünler, tam buğday, esmer pirinç gibi lif açısından zengin tahıl ürünleri bu kategoride yer alır. Ayrıca, havuç, armut gibi bazı meyve ve sebzeler de yüksek lif içeriğine sahiptir.
Kabızlığı önlemek ve bağırsak hareketlerini düzenlemek için yeterli su alımı da önemlidir. Su içmek, dışkının sertleşmesini önleyerek bağırsağın zorlanmasını engeller, özellikle lifli gıdalarla beslenirken su tüketimine dikkat edilmesi önemlidir. Bu sayede bağırsak hareketleri düzenlenir ve hemoroidin ilerlemesi ve kötüleşmesi engellenmiş olur.
Hemoroid için Beslenme Önerileri
Hemoroidle ilgili şikayetleri azaltmak için kötü beslenme alışkanlıkları değiştirilmelidir. Zeytinyağlı yemekler tüketilmeli ve lifli besinler tercih edilmeli, günlük 2-3 litre su tüketilmelidir.
Kırmızı et tüketimi sınırlanmalı, aynı zamanda karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerden olan hamur işleri, pilav ve makarna gibi gıdalar da sınırlandırılmalıdır. Dış hemoroid genellikle uzun süre oturan ofis çalışanları ve uzun yol şoförlerinde daha sık görülür. Bu nedenle, hemoroidin daha kötü bir hale gelmemesi için mümkünse uzun süre oturmaktan kaçınılmalıdır.
Kronik kabızlık yaşayan kişilerde, hamilelerde ve genetik yatkınlığı olan bireylerde hemoroid görülme riski daha yüksektir. Bu gruplara dahil olan kişilerin hastalık ortaya çıkmadan önce beslenme biçimlerini düzenlemeleri önemlidir. Acı biber ve bazı baharatlar, hemoroid olan bölgeyi tahriş edebilir. Bu nedenle hemoroidi olan kişilerin acılı ve bol salçalı yiyecekleri ve yoğun baharatları tüketilmeleri tavsiye edilmez.
Hemoroid Beslenme ile Tedavi Edilebilir Mi?
Hemoroidin ana nedenlerinden biri kabızlık ve aşırı ıkınma olduğundan, kabızlığı önlemek için sebze ve posa ağırlıklı bir beslenme, su tüketimini artırmak ve acı içeren baharat ve yiyeceklerden kaçınmak tedaviye katkı sağlar. Eğer hastalık ileri evrede değilse, yaşam tarzı ve beslenme tercihlerinde yapılan değişikliklerle hemoroidin verdiği rahatsızlık azaltılabilir. Ayrıca hemoroid tedavisinden sonra da iyileşme sürecini hızlandırmak, hastalığın tekrarlamasını önlemek ve anal sağlığı iyileştirmek için belirli yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları benimsemek gerekir. Ancak hemoroidin hangi evrede olduğuna ve nasıl tedavi edilmesi gerektiğine bu alanda uzmanlaşmış bir hekimin yapacağı değerlendirme ile karar verilebilir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hemoroid, basur olarak da bilinen ve anal bölgede görülen bir toplardamar hastalığıdı…
Devamını OkuGebelik sırasında hemoroid oluşumu, bir dizi faktörün bir araya gelmesi sonucu ortaya…
Devamını Oku