Anal fistül makat kanalı ile dışarıda kalan cilt arasındaki kanal oluşumunu ifade eden sağlık problemidir. Anal fistül ciddiye alınması gereken ve tedavisi aksatılmaması gereken bir hastalıktır ve ihmal edildiği durumda bulunduğu bölgeye yayılabilir. İlerleyen anal fistülün kanser başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa sebep olabileceği bilinmektedir. Anal fistül kanallarının yarısı apse ile dolar ve bu bölgedeki apsenin içerisindeki iltihap boşaldığında yeni fistüller oluşmaktadır.
Anal Fistül Tedavisi Nelerdir?
Anal fistül makat bölgesinde şişlik, ağrı, kızarıklık gibi semptomlara sebep olabilir ve kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyecek şekilde ağrı yaşamasına neden olabilir. Kötü kokulu akıntı, iltihap ve kanama da görülebilir. Anal fistül tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemler cerrahi yöntemler ve ameliyatsız yöntemler olarak iki farklı şekilde sınıflandırılır. Bu yöntemlerden hangisinin uygulanacağı hastalığın durumuna, doktorun değerlendirmesine ve hastanın talebine göre belirlenebilir.
Anal Fistül Cerrahi Yöntemler
Çoğu anal fistül vakasında çözüm için en kesin yöntem ameliyattır. Ameliyat için genellikle belden aşağısı uyuşturulur. Boşaltılmış bağırsaklar ile ameliyata gelinmesi ameliyatın başarısı için önemlidir. Ameliyatta oluşan kanal içerisine kılavuz tel sokularak hedef belirlenir. Belirlenen dokular kesilir ve problemin tekrar etmemesi için kanal duvarı kazınabilir. Bu işlemler fistülotomi, fistül trakt eksizyonu olarak isimlendirilir. Hasta ameliyattan sonra aynı gün hastaneden çıkabilir ya da doktorun değerlendirmesine göre 1 gece hastanede yatması gerekebilir. Anal fistülün cerrahi tedavisi çoğu zaman başarı ile sonuçlanan ve kişinin rahatsızlıklarına son verilen bir tedavi yöntemidir.
Ameliyatsız Anal Fistül Tedavisi Var mı?
Ameliyatsız anal fistül tedavisi son yıllarda git gide yaygınlaşan başarılı bir yöntemdir. Bu yöntem lazer ile uygulanır ve hem uygulanması daha kolaydır hem de iyileşme süreci daha az sancılıdır. Bu yüzden hastalar tarafından da tercih edilir. Yapılan lazer operasyonu ile fistül kanalı kalıcı olarak kapatılabilir. Bu yöntem pek çok anal fistül vakasında kullanılabilir. Ancak doktorun yapacağı değerlendirmeye göre bazı vakalar için uygun görülmeyebilir.
Anal Fistül Tedavisinde Lazer Uygulaması
Fistül bağırsak ile makat arasında yani peri anal bölgedeki fistüllered lazer probu fistülün dışında bulunan ağız kısmından iç ağıza doğru ilerletirilir. Prop kontrollü şekilde dışarı doğru çekilirken lazer ışığı bölgeye uygulanır. Bu ışık bölgeyi yakarak tahrip eder. Bölgedeki tahrip olan doku yeni geliştirilen dokularla kapanır ve sağlıklı bir doku oluşur. Bu doku kanalı kapatır ve anal fistül tedavi edilmiş olur. Yapılan lazer anal fistül tedavisi sayesinde kişi; İşlem sonrasında rahatsızlık yaşamaz, uzun süreli bir pansuman süreci yaşamak zorunda kalmaz, çoğu vakada kanama görülmez, aynı gün ya da ertesi gün taburcu olabilir ve 3-4 günlük bir süreçten sonra günlük hayatına dönebilir.
Anal fistül Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Anal fistül bağırsağın sonu ile anüsün çevresinde oluşan tünel biçimindeki anormal kanallardır. Bu kanallar pek çok sebepten oluşabilir ve enfeksiyon ile dolarak apse halii alabilir. Kişiye ciddi şekilde rahatsızlık veren anal fistülün kendi kendine iyileşmesi mümkün değildir. Bölge dışkı ve idrar ile temas halinde olduğundan enfeksiyon riski ve boşalan apsede enfeksiyon tekrar etme riski fazladır. Bölgede ağrı, şişlik, kaşınma ve yanma, oturma sırasında rahatsızlık, idrara çıkarken ağrı, kızarıklık ve benzeri rahatsızlıklar görülür. Analf fistül tedavi edilmezse bu rahatsızlıklar artarak devam eder. Ayrıca oluşan bu fistüller kanser oluşum riskini de arttırmaktadır. Anal fistül tedavisinde geç kalınmamalı ve rahatsızlığın kendi kendine geçmesi beklenmeden uzman bir doktora ulaşılmalıdır.
Anal Fistül hakkında bilgi almak için tıklayın.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Anal fistül, anüs (makat açıklığı) bölgesinde veya rektum (kalın bağırsağın son bölüm…
Devamını Oku