Anal fistüller bağırsağın son bölümü ile anüs çevresinde yer alan derinin arasında gelişen küçük tünel biçimindeki anormal dokulardır. Çoğunlukla anüsün etrafında gerçekleşen bir enfeksiyonun oluşturduğu apse nedeniyle oluşurlar. Apsenin boşalması bölgenin iyileşmesi için yeterli değildir, anal fistül mutlaka tedavi gerektirir ve tedavi yöntemi genellikle cerrahidir.
Anal Fistül Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Anal fistül tedavisi çoğu zaman cerrahi müdahale ile tedavisi yapılan bir sağlık problemidir. Fistülün bulunduğu konum ve şekli ile hastanın genel sağlık durumu değerlendirilerek ameliyat kararı verilir. Ameliyat edilemeyecek durumdaki hastalar için farklı tedavi seçenekleri de vardır.
- Fistül izleme (Seton) tedavisi ameliyatsız tedavi seçeneğidir ve bölgeye bir drenaj materyali olan seton takılır. Bu sayede fistülün açık kalması ve iyileşmesi hedeflenir.
- LIFT isimli cerrahi tedavi ise anal fistül için lokal anestezi kullanılarak yapılır. Fistülün etrafındaki doku kullanılarak fistül kapatılır.
- Basit fistülotomi işleminde kanal cerrahi olarak açılır ve temizlenir. Bu yöntem de bazı fistül türlerinde özellikle tercih edilmektedir.
- Fistüloplasti yöntemi ise fistülün kapatılması amacıyla kişiden alınan dokuların yeniden şekillendirilmesi ile uygulanır.
Anal fistül için kullanılan diğer yöntemler arasında fistül kanalının tamamen alınması ile uygulanan ffistülektomi, fistül kanalının parçalanarak tahrip edilmesi ile uygulanan fistülotomi, fistülün tıkaç yardımı ile kapatılması işlemi (fistül plak) ve lazer ile anal fistül tedavisi sayılabilir. Hangi yöntemin uygulanacağına fistülün durumuna, kişinin genel sağlık durumuna ve doktorun değerlendirmelerine bağlı olarak karar verilir.
Anal Fistül Ameliyatında İyileşme Süreci
Anal fistül ameliyatından sonra makat girişinde oluşan yarık biçimindeki yara 4-5 hafta içerisinde kapanır ve iyileşir. Yaranın hemen kapanması bölgede yeniden iltihap oluşmasına neden olabilceği için iyileşme süresinin hızlı olması istenmez. Yara bu süreçte doku yenilenmesi yoluyla yavaş yavaş dolarak kapanır. İyileşme süreci boyunca her dışkılama sonrası sıcak oturma banyosu yapılması önerilir. Bu hem kişiyi rahatlatır hem de bölgenin iyileşmesini hızlandırıp temiz kalmasını sağlar. Oturma banyosu sırasında kullanılan su temiz ve kaynatılmış olmalıdır, tenle temas edebilecek ısıya inen bu suya oturulmalı ve doktorun belirttiği süre boyunca bu banyolara devam edilmelidir.
Anal Fistül Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Kronik anal fistülün cerrahi tedavisi uzman doktor tarafından yapılır ve çoğu zaman başarı ile sonuçlanır. Ancak ameliyat sonrasında doktorun tavsiyelerine uymak iyileşme süreci açısından önem arz eder. Operasyon sonrakı doktorun önerilerine dikkat ederek iyileşme dönemini daha rahat geçirmeyi sağlar ve problemin tekrar etme riskini düşürür.
- Her gün (özellikle tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra) 3-4 kez ılık suda oturma banyosu yapılmalıdır.
- Her gün yeterli miktarda su tüketilmelidir.
- Tuvalet ihtiyacı oluştuğunda ertelenmeden giderilmelidir.
- Reçete edilen ilaçlar düzenli şekilde ve tam saatinde alınmalıdır.
- Acılı, baharatlı ve yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Tuvalet ihtiyacı 4-5 dakika içerisinde giderilmeli de tuvalette uzun süre oturulmamalıdır.
- Kabızlık oluşturabilecek gıdalardan uzak durulmalı ve lifli beslenilmelidir.
-
Meyve sebze tüketmeye özen gösterilmelidir.
Anal Fistül Ameliyatı Olmazsanız Ne Olur?
Anal fistül kendi kendine geçebilecek bir sağlık sorunu değildir bu yüzden mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmeyen anal fistüller kişinin yaşamın kalitesini düşüren rahatsızlıklara sebep olur. Anal fistül ilerleyici bir hastalık olduğundan fark edildiğinde ihmal edilmeden uzman bir doktor tarafından tedavisine başlanmalıdır, geç kalınmış tedavilerde iyileşme daha uzun süreli ve sancılı olabilir. Anal fistülün oluşturabileceği kaşıntı, ağrı, akıntı, kötü koku gibi problemlerin yanı sıra bu rahatsızlığın kanser gibi yaşamı tehdit eden hastalıkların riskini arttırdığı da bilinmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Anal Fistül makat kanalı ile dışarıda kalan cilt arasındaki kanal oluşumunu ifade ede…
Devamını Oku