Kalın bağırsak ile cildin birleştiği bölüm olan anal kanalın derisinde oluşan çatlak ya da yırtıklar anal fissür olarak adlandırılır. Bu problem halk arasında makat çatlağı olarak da bilinir.
Anal Fissür Nasıl Tedavi Edilir?
Makat çatlağının ana sebeplerinden biri uzun süren kabızlıktır. Sert ve katılaşmış dışkı anal kanalda yırtıklara neden olabilir. Kabızlık kronik değilse anal yırtıklar kendiliğinden iyileşebilir. Aksi durumda ise anal fissür tedavisi zorunluluk halini alır. Oluşup bir süre sonra iyileşen anal fissür akut, tekrarlayan anal fissür ise kronik olarak adlandırılır. Kronik anal fissür tedavisi için uygulanan birbirinden farklı yöntemler vardır. Kronik makat çatlağı tedavi edilmemesi halinde ciddi sorunlara sebep olabilir ve iyileşme süreci uzayabilir. Makatta oluşan çatlak dışkılama esnasında enfekte olabilir ve makat darlığına varabilen sağlık sorunları yaratabilir.
Anal Fissür Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Akut anal fissür doktorun önerdiği yöntemlerle, ilaç tedavisiyle ve yaşam şekli değişiklikleri ile iyileştirebilir, kronik anal fissür için ise ameliyatsız ve cerrahi tedavi seçenekleri mevcuttur.
Ameliyatsız Anal Fissür Tedavisi
Anal fissür akut olduğunda ve başlangıç evresinde olduğunda beslenme değişiklikleri, sıcak su oturma banyoları gibi seçeneklerle tedavi edilebilir. Gelişen modern tıp sayesinde anal fissür tedavisinde lazer gibi ameliyatsız yöntemler etkili olmaya başlamıştır. Lazer ile uygulanan anal fissür tedavisi açık ameliyata kıyasla daha avantajlıdır ve sık sık tercih edilmektedir. Pek çok hasta için ameliyatsız anal fissür tedavisi uygulamak mümkündür ancak bazı hastalar için dışkı yumuşatıcı ilaçlar gibi medikal yöntemler ve lazer tedavisi yeterli görülmeyebilir. Bu durumlarda cerrahi yöntem ile anal fissür tedavisi kullanılmaktadır.
Anal Fissür Ameliyatı
Makatta oluşan ağrının uzun sürmesi ve kronik hale gelmesi, bölgede kanama ve meme denilen görünüm oluşması ameliyat bir zorunluluk haline geldiğini göstermektedir. Makat çatlağı ameliyatı Lateral İnternal Sfinkterotomi olarak adlandırılır ve yara ve yırtık oluşan bölgede bulunan sfinkter bölgesi alınır. İşlemin uzman hekimler tarafından yapılması gerekir aksi halde yara bölgesinden daha fazla bir kısım alınabilir ve inkontinens adı verilen kaçak durumu görülebilir. Operasyon genel anestezi ile uygulanır ve yaklaşık yarım saat kadar sürebilir. Makattan 1 buçuk santimlik bir kesi ile bölgeye girilir ve çatlağa sebep olan bölüm çıkarılır. Gerekli görülmesi halinde bölgeye dikiş atılır çoğu durumda dikişe gerek görülmez.
Anal Fissür Tedavisi İçin Kullanılan Teknikler
Anal Fissür tedavisi için kullanılan 2 farklı teknik vardır. Açık teknik denilen teknikte iç ve dış makat kası arasındaki deriye yaklaşık 0.5-1 cm kadar bir kesi yapılır. Bu kesi ile makat kası bağırsaktan ayrılır. İç makat kası kesilir ve çatlak kısım alınır. Kapalı teknikte ise iç ve dış makat kası arasındaki deriye küçük bir kesi yapılır. Bu kesiden içeri doğru yönlenen bisturiyi cerrah becerisi ile ilerletir ve daha küçük bir kesiden ameliyatı tamamlar.
Anal Fissürden Korunma Yollar
Anal fissürden korunmak için uygulanabilecek yollar arasında şunlar sıralanabilir;
- Sindirimi etkileyecek stresli durumlardan uzak durulmalı ve rutin bir tuvalet alışkanlığı kazanılmalıdır.
- Tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra bölge ılık su ile temizlenmeli ve ihtiyaç duyulması halinde doktorun reçete ettiği merhem kullanılmalıdır.
- Uzun süre oturulmamalı ya da ayakta durulmamalıdır.
- Günlük beslenmede lifli gıdalara, sebze ve meyvelere ağırlık verilmelidir.
- Kola gibi asitli içeceklerden aşırı baharat kullanımından, kuru beslenmeden ve sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan kaçınılmalıdır.
- Yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınılmalıdır.
Anal Fissür Tedavisinde Beslenme
Anal fissür tedavisinde tedaviye uygun şekilde beslenmenin önemi büyüktür. Yeterli sebze ve meyve tüketmemek, yeterince lifli gıda tüketmemek ve sorunlu sindirim sistemi anal fissürü tetikleyebilir ya da var olan rahatsızlığı daha kötü bir hale getirebilir. Yeterli ve dengeli beslenme anal fissür tedavisinin başarısı için önerilir. Sindirim sistemindeki problemleri, kabızlık ve ishal durumunu engellemek için lifli gıdalarla beslenmek, yeterli sıvı tüketmek ve yağlı, aşırı baharatlı gıdalardan uzak durmak tavsiye edilir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Makat çevresinde oluşan çatlak ve yırtıklar makat çatlağı (anal fissür) olarak adland…
Devamını OkuAnal fissür anüs bölgesindeki anal çatlaklara denir ve bu çatlaklar; kabızlık, dışkı …
Devamını Oku