Makat çevresinde oluşan çatlak ve yırtıklar makat çatlağı (anal fissür) olarak adlandırılır. Makat çatlağı dışkılama sırasında açık kırmızı renkli kanamaya ve şiddetli ağrılara ve çatlaklara neden olurlar. Dışkılamanın sonrasında da ağrı devam edebilir ve bu ağrılar kişinin hayat kalitesini düşürebilir.
Anal Fissür Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyat uygulaması için bölge enjeksiyon yolu ile lokal şekilde uyuşturulur. Bazı vakalarda iğne ile spinal anestezi yapılarak belden aşağısı uyuşturulur. Genel anestezi uygulamasına gerek görülmez. Hasta proktolojik pozisyonda yatırılır ve makat bölgesi anestezi altındayken tekrar muayene edilir. Bu muayenede çatlağın derinliği ve durumu incelenir. Anüs kenarından 1 santimlik kesi yapılarak (gevşetme kesisi) makat çatlağı onarılır. Ameliyat oldukça kısa sürer ve çatlak dikilmez, kaslarda gevşetme yapılarak yara bölgesindeki sorunların çözümü sağlanır. Ameliyat sonrasında yaralar birkaç hafta içerisinde iyileşir ve oluşabilecek kanamaların 1 hafta içerisinde durması beklenir.
Anal Fissür Tedavisinde Ameliyat Yöntemleri
Anal fissür tedavisinde uygulanan klasik cerrahi yöntem en etkili yöntemlerden biridir bu yöntemde makat genişletilmesi (anal dilatasyon), fissürektomi ve makatın iç kasının kesilmesi gibi işlemler uygulanabilmektedir. Anal çatlaklarda kullanılan diğer yöntemler arasında ise lazer yöntemi, radyofrekans gibi yöntemler yer alır. Bu yöntemler yenilikçi tedavi yöntemlerindendir ve hastalar operasyonun sonrasında 4-5 gün içerisinde işlerine dönebilirler. Tam iyileşme süreçleri ise birkaç hafta kadar sürmektedir. Kapalı anal fissür ameliyatı yöntemi de giderek yaygınlaşan bir tedavi seçeneğidir. Lateral internal sfinkterotomi ismi verilen bu yöntemin başarı oranı oldukça yüksektir.
Anal Fissür Ameliyatı Riskleri
Anal fissür ameliyatı olan kişilerin ameliyat sonrasında karşılaşabileceği riskler bulunmaktadır ancak bu risklerin görülme sıklığı düşüktür ve vakadan vakaya değişiklik gösterir. Komplikasyon oluşma riski her cerrahi operasyonda görülebilecek düzeydedir. Dışkı tutamama ve gaz çıkarma gibi risklerin görülme ihtimali tecrübeli bir doktorun yapacağı ameliyat sonrasında oldukça düşüktür. Ameliyat sonrasında doktorun tavsiyelerine uyulduğu takdirde iyileşme sürecinin olumlu şekilde ilerlemesi ve herhangi bir problem yaşanmaması beklenir.
Anal Fissür Ameliyatı Başarı Oranı
Anal fissürün (makat çatlağı) en etkili tedavisi yolu cerrahi uygulamalardır. Uygulanan tedavi sonrası tam iyileşme oranı %95’in üstündedir. Tecrübeli bir hekimin yapacağı ameliyat ile başarı oranı %98’e kadar çıkar.
Anal Fissür Ameliyatı Sonrası
Anal fissür ameliyatı günümüzün imkanları ile uygulandığından ve başarı oranı oldukça yüksek olduğundan çok zor bir ameliyat olarak görülmemektedir. Ameliyat sonrası süreç anal fissürün durumuna, ameliyatın hangi yöntemle uygulandığına göre değişkenlik gösterir. Lazer ile uygulanan anal fissür tedavisi sonrası hasta daha hızlı bir şekilde günlük yaşamına dönebilmektedir. Cerrahi anal fissür ameliyatında ise ilk bir hafta boyunca kanama ya da ağrı oluşması normal görülmektedir. Bu süreçte doktorun tavsiyelerine uymak ve reçete edilen ilaçları düzenli şekilde kullanmak önem arz eder. Bu süreçte doğru şekilde beslenmek yani yeterli miktarda lif almak, bol miktarda su içmek önerilir. Operasyon sonrası bölgenin temizliği de enfeksiyon oluşmaması açısından önemlidir. Her dışkılama sonrası anüs bölgesi dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Doktorun önerdiği topikal krem ve ağrı kesiciler düzenli kullanıldığı takdirde iyileşme süreci daha sağlıklı şekilde tamamlanabilir.
Anal Fissür Ameliyatla İyileşmezse Ne Yapılır?
Makat çatlağı ameliyatının başarı oranı çok yüksektir ve hastalığın tekrar etmesi durumu pek görülmez. Fakat hastanın da operasyon sonrası kabız olmamaya ve yara iyileşmesini sağlayacak tedbirleri uygulamaya dikkat etmesi gerekir. Makat çatlağının tekrarlanması, daha şiddetli ağrılara sebep olacağından makat kaslarında spazma da sebep olur. Bu spazm sonucu basınca maruz kalan bölgede kan dolaşımı yetersizliğine bağlı iskemiye (doku hasarı) dahi sebep olabilir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Anal fissür anüs ya da yakınındaki anal kanal bölgesindeki çatlağa verilen addır. Bu …
Devamını OkuKalın bağırsak ile cildin birleştiği bölüm olan anal kanalın derisinde oluşan çatlak …
Devamını Oku