Anal Fissür

anal-fissur

Anal Fissür Nedir?

Anal fissür anüs ya da yakınındaki anal kanal bölgesindeki çatlağa verilen addır. Bu …

Devamını Oku
anal-fissur-tedavisi

Anal Fissür Tedavisi

Kalın bağırsak ile cildin birleştiği bölüm olan anal kanalın derisinde oluşan çatlak …

Devamını Oku
anal-fissur-ameliyati

Anal Fissür Ameliyatı

Makat çevresinde oluşan çatlak ve yırtıklar makat çatlağı (anal fissür) olarak adland…

Devamını Oku
lazerle-anal-fissur-tedavisi

Lazerle Anal Fissür Tedavisi

Anal fissür anüs bölgesindeki anal çatlaklara denir ve bu çatlaklar; kabızlık, dışkı …

Devamını Oku

 

Anal fissür, anüs bölgesindeki deride makatın aşırı zorlanması sonucu oluşan yırtık benzeri çatlaklardır. Dışkılama sırasında şiddetli ağrı ve acı hissiyle beraber ufak kanamalar da görülebilir. Özellikle kabızlık gibi durumlar nedeniyle anüsten geçen dışkı zorlanır. Bunun sonucunda bu hastalık meydana gelebilir.

prof-dr-metin-kement

Anal Fissür Belirtileri

Anal fissür en yaygın belirti olarak ağrı ile görülür. Çoğunlukla dışkılama sırasında veya sonrasında şiddetli şekilde olabilir. Fissürün neden olduğu yarık, dışkılama sırasında kanamaya yol açabilir. Bu kanama tuvalette veya tuvalet kağıdında görülebilir. Anüs bölgesinde kaşıntı veya yanma hissi yaşanabilir. Bu hastalık anal sfinkter kaslarının kasılmasına neden olarak bağırsak hareketlerini daha da zorlaştırabilir. Semptomlar kişiye göre farklılık gösterebilir. Bu belirtiler görüldüğü zaman mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Anal Fissür Kimlerde Görülür?

Anal fissür her yaşta insanda görülebilir. Anal fissür görülen kişilerde anal bölgede ağrı, kanama, kaşıntı fark edilir. Aşağıdaki faktörler, bu hastalığın oluşum riskini artırabilir.

  • Kabızlık
  • İshal
  • Doğum yapmak
  • Cinsel eylemler
  • Temizlik yöntemleri nedeniyle irritasyon
  • Bağırsak hastalıkları
  • Yetersiz sıvı tüketimi, yetersiz lif alımı

Anal Fissür Neden Olur?

Anal fissür nedeni makat bölgesindeki doku ve ciltteki yırtılma, çatlaktır. Kabızlık, dışkının sert olmasından dolayı dışkı geçişi sırasında anüs bölgesindeki dokuların zedelenmesine ve yırtılmasına yol açabilir. İshal, dışkının sık sık geçişinden dolayı bir tahriş yaratabilir. Tuvalette fazla ıkınma, zorlama, anüs bölgesindeki dokuların zedelenmesine neden olabilir. Doğum sırasında da ıkınmadan dolayı anüste zorlanma görülebilir. Cinsel eylemler, crohn hastalığı, bağırsak sorunları, sert temizlik hareketleri anal bölgede yıpranmaya neden olarak anal fissürün oluşmasına yol açabilir.

Anal Fissür Neden Kronikleşir?

Anal fissür bazen tedavi yöntemlerine cevap vermez ve sürekli olarak kendisini tekrar edebilir. Kronik anal fissür, normal tedavi yöntemlerinin aksine daha agrasif şekilde yapılacak tedaviler gerektirebilir. Kronikleşen bu hastalıkta yine benzer belirtiler vardır. Tuvalete çıkıldığı zaman ağrı, kanama, kaşıntı, akıntı gözlemlenebilir.

Hastalığa neden olan durumun iyileşmemesi, hastalığın devamlı tekrarlamasına neden olabilir. Bundan dolayı sorunun nedeni belirlenerek tedavi yöntemi planlanmalıdır. Kronikleşen anal fissürde anal bölge dar ve çok sıkı olarak görülebilir. Devam eden bir ağrı durumu mevcut olabilir. Dışkılama sonrası kanama olabilir. Düzenli dışkılama ve bu sırada sürekli tahriş olma durumunda kişi bunu yırtılma hissi olarak tanımlayabilir.

Anal Fissüre Ne İyi Gelir?

Anal fissüre iyi gelen şeyler arasında doktorun önerileri dahilinde beslenme değişiklikleri, tuvalet alışkanlıkları, oturma banyosu, ilaçlar sayılabilir. Lifli gıda tüketimi artırılmalı, su tüketimi kişiye göre belirlenmelidir. Hastanın durumuna göre ağrı kesici ilaç kullanılabilir. Anal fissür hastaları hayatlarında beslenme düzenlerinde değişiklik yapmaları gerekir. Bu hastalığı daha da körükleyen besinlerden hasta mutlaka uzak durmalıdır.

Anal Fissür Tanısı

Anal fissür tanısı, bir uzman tarafından muayene ve testler aracılığıyla konabilir. Doktor hastanın ağrı, kanama gibi semptomlarını dinler, anüs bölgesini de muayene eder. Hastalığın varlığı, bu muayene ile görülebilir. Daha ayrıntılı bir değerlendirme için hastanın kolon bölgesini incelemek için endoskopi yapılabilir. Diğer anal bölge hastalıkları ile karıştırılmamalıdır.

Anal Fissürde Tedavi Seçenekleri

Anal fissür tedavisinde semptomların hafiflemesi, hastalığın iyileşmesi ve kronikleşmemesi hedeflenir. Tedavi, sorunun nedenine bağlı olarak değişebilir. Altta yatan neden kabızlık ise kabızlık ortadan kalkmalıdır. Bunun için beslenme düzeninde değişikliklere gidilmelidir. Lifli diyet için; yağlı tohumlar, meyve ve sebzeler, tahıllı ekmekler ön planda tutulmalıdır. Bunlara rağmen kabızlığın önlenemediği durumlarda dışkı yumuşatıcı ilaçlar doktor kontrolünde denenebilir.

Uzun süredir devam eden ve tedavi edilmemiş durumlarda cerrahi tedavi uygulanabilir. Bu müdahale ile anal sfinkteromi işlemi uygulanır. Anal bölgeye baskı yapılmasını azaltmayı amaçlar, iyileşmeyi teşvik eder.